Marijns Moestuin

Over Marijn

Mijn naam is Marijn Smaal (29) en ik ben afgestudeerd in Innovatie Management. Naast mijn studie heb ik ook altijd een sterke interesse gehad in alles wat te maken heeft met voedsel. Sinds ik zelf met gezondheidsproblemen te maken kreeg op mijn 24e, durf ik meer mijn hart te volgen en ben ik op zoek gegaan naar een invulling waar ik echt energie van krijg. 

Sinds mijn ziekte ben ik mij gaan verdiepen in gezonde voeding en leefstijl en volgde ik de cursussen medische basiskennis, orthomoleculaire voeding en leerde ik over ayurveda. Zo kwam ik erachter dat gezond voedsel een belangrijk rol kan spelen in het herstel. Om dat gezonde eten leuk en lekker te maken, volgde ik een vegan kookopleiding. Hier werd de nadruk gelegd op de herkomst van de ingrediënten, want de ene tomaat is de andere niet.

De volgende stap werd duidelijk, ik wilde zelf mijn eigen voedsel verbouwen. In Aalsmeer begon ik op een stukje land met het verbouwen van enkele gewassen. Het werken in de tuin beviel goed. De tuin hielp mij om me nuttig te voelen, lekker buiten te zijn, mijn telefoon weinig te gebruiken en het bood de structuur die ik zo miste.

En zo  volgde ik de cursus Agro-ecologie bij de Ommuurde Tuin in Wageningen, en bracht deze kennis in de praktijk op mijn eigen stukje land in Aalsmeer waar vroeger het agrarische veredelingsbedrijf van mijn ouders stond. Hier breidde ik de moestuin uit tot een weelderige tuin die vol in bloei staat met allerlei soorten groentes en plukbloemen, en deel ik mijn ervaringen via mijn insta @Marijnsmoestuin. Om mensen bij de tuin goed te kunnen begeleiden, volg ik momenteel een post-hbo coaching-opleiding.  

Nu de tuin floreert, floreer ik zelf ook, want met mij gaat het heel goed! Ik ben ervan overtuigd dat de tuin zijn vruchten heeft afgeworpen, waardoor ik weer energiek in het leven sta, en dát, is wat ik andere mensen ook wil laten ervaren.

Heb jij tips of leuke ideeën in te brengen? Stuur me een berichtje en wellicht zien we elkaar binnenkort bij de moestuin.